De ce este lista scurtă a lui Toader atât de scurtă? „Toate cele 22 de vizite nu sunt doar 22, sunt mult mai multe, dar secrete”

De ce este lista scurtă a lui Toader atât de scurtă? „Toate cele 22 de vizite nu sunt doar 22, sunt mult mai multe, dar secrete
Publicat: 25/05/2017, 14:15
Actualizat: 25/05/2017, 16:09

Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat că se știe cine sunt toți cei care au intrat în arhiva SIPA, însă că au fost mult mai multe vizite decât cele 22 publicate astăzi, ele având însă caracter secret.

„Toate cele 22 de vizite nu sunt doar 22, sunt mult mai multe. Cele enumerate de mine sunt 22 pe baza ordinelor. Sunt mult mai multe vizite, sunt și două rapoarte pe care nu le-am desecretizat, dar pe care le vom desecretiza. În primul rând vreau să le văd regimul. Unul are caracter de secret de stat. Secretul de stat nu intră în competența ministrului, vom iniția o hotărâre de guvern. Raportul e secret și nu am voie să spun nimic din el”, a explicat Tudorel Toader.

Toader a mai spus că nu vrea distrugerea arhivei SIPA și că se va constitui o comisie de tipul CNSAS, care să inventarieze și să cerceteze arhiva SIPA, separând elementele de „viață privată” de documentele angajaților de la Penitenciare, care au nevoie de ele pentru a-și justifica pensia.

„E păcat să o distrugem, pentru că e un segment din istoria plăcută sau mai puțin plăcută a justiției. Arhiva SIPA are în ea documente despre funcționarii cu statut special din ANP. Cum să o distrugi, oamenii ăia nu și-ar putea dovedi vechimea în muncă, nu ar mai avea pensii. Elementele care țin de viața privată, pe care o vom respecta, și nu le vom divulga. Vom face un fel de CNSAS, vom pune 3-4 funcționari de la ANP, de la Ministerul Justiției, care au acces la secrete de stat. În primul rând trebuie să restituie celor de la ANP documentele pentru a-și putea dovedi vechimea pentru pensie”, a explicat Toader.

Întrebat dacă va face o investigație despre cum s-a scurs către presă raportul privind arhiva SIPA din 2008, făcut de fostul ministru Cătălin Predoiu, Toader a explicat că nu intră în atribuțiile sale așa ceva: „Iulia Scântei (senatorul PNL care a cerut acest lucru, fostă consilieră a lui Tudor Chiuariu și vizitatoare a arhivei SIPA – n.r.) să ceară explicații celor care au făcut public acel raport. Să-i întrebe de unde îl au și de ce l-au dat la public. Se poate adresa procurorului să facă o anchetă. Să nu mă întrebe pe mine. Ministrul nu face anchetă penală, nu este în competența mea”.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a declarat că îl așteaptă pe Tudorel Toader să solicite desecretizarea de către Guvern, dacă așa este cazul.

„Azi s-a făcut un prim pas, restul pașilor urmează să fie făcuți în zilele următoare, respectând cadrul legal în vigoare. Am spus și în urmă cu câteva zile, și domnul ministru, că e necesar acest proces de desecretizare respectând cadrul legal în vigoare. Domnul ministru Toader a făcut un prim pas, urmează și ceilalți altfel încât la final să ajungem unde am spus”, a spus Grindeanu, joi, la Parlament.

„Îmi doresc să se întâmple lucrurile astea și dânsul își dorește și cred că aceste lucruri pot fi făcute destul de drepede, că e nevoie de ordin sau de hotărâre de Guvern, dânsul trebuie să vină rapid în fața Guvernului, dacă e nevoie de hotărâre de Guvern cu aceste acte normative astfel încât să ajungem unde v-am spus”, a mai spus Grindeanu.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a publicat lista celor care au vizitat arhiva SIPA, după desființare serviciului șecret al Justiției și promite desecretizarea raportului întocmit în timpul mandatului lui Cătălin Predoiu prin care „Comisia a identificat nereguli cu privire la evidența, păstrarea, procesarea, multiplicarea și distrugerea informațiilor secrete de stat, în contradicție cu prevederile HG 585/2002″. Lista publicată de Ministrul Justiției cuprinde numele celor care au făcut parte din comisiile care s-au ocupat de problema arhivei SIPA, după 2007, Tudorel Toader menționând că nu sunt date anterioare privind activitatea din 2006. Cea mai recentă accesare a arhivei a avut loc pe data de 12 decembrie 2013, perioadă în care ministru al Justiției era Robert Cazanciuc. La acel moment au avut acces în arhivă Andronache Florian-Teodor, Ștef Marius, Oltenaș Adrian și Tiliban Nicolae. Florian Teodor Andronache a fost consilier al lui Rober Cazanciuc, care, potrivit declarațiilor de avere din 2013 și 2014, a fost ofițer al SRI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Bianca Drăgușanu a avut dreptate. Bădălău a călcat strâmb de mai multe ori
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Experiența paranormală prin care a trecut Lidia Buble! Artistei nu i-a venit să creadă ce...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cromozomi antici de mamut lânos, descoperiți în piele veche de 52.000 de ani